Colores

[NOTA RELATIVA A LOS COLORES QUE SE UTILIZAN: CON OBJETO DE FACILITAR LA LECTURA DEL BLOG HEMOS INCLUIDO UNOS COMENTARIOS O ACLARACIONES, ENTRE CORCHETES, EN LETRA CURSIVA Y EN COLOR "AGUA".
TAMBIÉN, PARA DISTINGUIR MÁS CLARAMENTE LOS TEMAS REFERENTES A TODO EL PAÍS DE LOS RELATIVOS MÁS INMEDIATAMENTE A CATALUÑA, HEMOS REDACTADO LOS PRIMEROS EN COLOR "BLANCO" Y LOS SEGUNDOS EN COLOR "NARANJA".]

martes, 27 de marzo de 2018

Memorias y Recuerdos. 1937. 02. Febrer


Setmana del dilluns 1 al diumenge 7

A Madrid segueix la lluita fent els lleials una sèrie de cops de ma, amb magnífic resultat.  Els altres fan atacs generals sense resultats. 

Els nazis ataquen por Cienpozuelos violentament i aconsegueixen avançar fins Jarama i La Marañosa, amb terribles combats amb enorme numero de baixes.  Van per tancar Madrid però no ho aconseguiran pas. A Aragó no ve l’atac; al Nord, accions bones sobre Oviedo. Al Sud, atac general sobre tota la línia de Peñarroya a Alcalà la Real avançant molt i prenent  Porcuna i Montoro.

Bombardero ligero aleman, Dornier DO




L’aviació ataca P. Vallecas i altres llocs. 





Al mar, els facciosos registren i enfonsen vaixells i bombardegen Màlaga duríssimament.  Es el gran error, el que dona lloc a que mentre guanyem a terra, el domini dels rebels al mar posa en perill pel mig bloqueig la victòria.  

Destructor Almirante Ferrándiz

A Màlaga s’ha parat l’ofensiva enemiga però al fi de la setmana torna violentament.

Lentament al estranger es preocupen del control aquí. L’assumpte de l’aspecte moderat de la revolució es concreta en el Front de la Joventut, en pla moderat i sense res de socialismes, etc., per que l’estranger ajudi.

No obstant, dies després, la Joventut Llibertaria, que si havia adherit,  forma amb els del POUM el Front de la Joventut Revolucionaria en un gran míting el  14 a la Plaça de Catalunya. No es veu dons la orientació definida sinó el sense fi d’orientacions contraries. El POUM ataca també al PSU i es atacat per aquest. Això fa témer a alguns inclús el xoc violent entre les tendències dites. Però el poble no sent les divisions sinó sols el desig de guanyar la guerra i de la unió.

 Aliments: molt malament

Setmana del dilluns 8 al diumenge 14

Resultado de imagen de Catedral de Málaga
Catedral de Màlaga



Els facciosos entren a Màlaga. Els últims dies varies columnes procedents de tots llocs i amb milers d’italians han vençut  la resistència. 

Pel mar també han atacat fortament

La gent es refugia  a Almeria i son perseguits fins a Motril.

[Aquesta persecució per la carretera Màlaga Almeria va ser una autèntica massacre. La hi recorda com "la desbandá". Una multitud de refugiats que fugien per aquesta carretera cap a Almeria va ser atacada per mar i aire causant la mort a entre 3000 i 5000 civils]

A les 6 uns vaixells de guerra tiren 8 canonades a Barcelona. A migdia un avió lleial els bombardeja.

A Jaén magnífic atac lleial durant tota la setmana. A l’Aragó res. Al Nord, atacs a Oviedo.
Al mar els facciosos segueixen amb un funest domini.
    
A Madrid els lleials ataquen a totes les línies amb molts avenços. El facciós persisteix en l’atac al Jarama aconseguint avenços però amb enormes baixes dels nazis. Bombardejos d’aviació.

L’ambient a Madrid es animat i optimista. No obstant exigeix que es millori la dificilíssima situació alimentaria i s'envïin forces. A Llevant es reben refugiats de Madrid i de Màlaga. 

Nou bombardeig a Barcelona i fort canoneig. 


Famosa fotografía sobre un bombardeig a Barcelona
La pressa de Màlaga dona lloc a una magnífica reacció de la premsa de Barcelona que posa de relleu els defectes de la rereguarda i les dissensions que inclús amb violència persisteixen encara

Persisteix a Barcelona la falta de carbó i de gasolina. La 1ª fa reduir el consum de gas empleat en la il·luminació deixant els carrers foscos; I suspenent, la 2ª,  en els ferrocarrils, el transport de mercaderies: es paralitza tot molt. El dissabte a les 22 hores uns vaixells facciosos disparen 30 o 40 canonades sobre Barcelona tocant als barris del Est y Nord i fent 16 morts de la població civil. Tota la població reacciona amb indignació per tal atemptat.

El diumenge, a les 23 hores, es fa atac a València idèntic  al de Barcelona.  Les autoritats de Barcelona prenen mes precaucions; es fan manifestacions per el servei obligatòri i es produeix una gran tensió. 

Setmana del 15 al 21 de Febrer

Durant la setmana es al sector del Jarama i Tajuña on la lluita es de les mes dures de la guerra. L’enemic es impotent en els seus atacs i a partir del 17 els lleials en brillantíssims atacs guanyen  gran part del perdut. També en els fronts del Parc de l’Oest, Ciutat Universitària i Clínic  i Guadarrama.  

Continua el brillant avenç  [lleial]  a tot el front de Jaen i es detingut als confins d’Almeria  l’enemic que perseguía d’una forma inhumana als fugitius de Màlaga.

Al Nord s’inicia un violent atac sobre Oviedo amb lluita duríssima que promet esser un gran triomf de la República. A l’Aragó s’acaba la inactivitat de quatre mesos i l’enemic ataca durament. Al Sud, Tajo i Teruel. 
Cazas italianos

Al mar mes inquietants atacs a Portbou i bombardejos forts a molts  llocs, inclús a les centrals de Catalunya.


A l’exterior, després de grans treballs es posen d’acord sobre el control a Espanya impedint a partir del dia 20 la entrada de voluntaris i armes i establint un control per fer-ho efectiu. Portugal  ha fet molta comèdia. Sembla que s'aprofiten els altres rebent tota classe de coses  i ací arriben queviures i algun voluntari. 

El Govern de Madrid pren les disposicions per la crida de soldats.

A Catalunya hi ha un entusiasme formidable per l’exercit popular. Tot son manifestacions demana-t’ho i els carrers cèntrics al vespre queden abarrotats de gent que amb el màxim entusiasme fa l’exercici. Es la brillant reacció d’un poble que no vol morir. 


Instrucción militar popular

Al camp es tornen a registrar fets pels incontrolats. Gent emboscada, la majoria anarquistes, han fet assassinats de proletaris a diferents llocs, fent urgent una reorganització dels serveis d’ordre públic a Catalunya fent un sol cos. 

Setmana del dilluns 22 al diumenge 28

Durant tota la setmana la lluita es a les línies del Jarama; allí les forces lleials fan un contraatac i s'entaula la mes dura i mes llarga batalla de la guerra, que dura tota la setmana, aconseguint fer retrocedir a l’enemic. En els altres fronts els lleials van aconseguit fer allunyar els feixistes. No obstant es precís un últim i definitiu atac per fer allunyar els feixistes dels volts de Madrid, dons les dificultats de comunicació posen en gran perill l’aprovisionament i les reserves son esgotades.

A l’Aragó es torna a aquietar i també al Sud. Al Nord, la lluita a Oviedo es una de las coses mes dures. Però al fi els lleials van penetrant a la ciutat
Largo Caballero


Tota Espanya es posa en peus per salvar a Madrid. Largo Caballero fa un manifest que denuncia la campanya derrotista que es fa sota ell, demanant la pau i diu que es precís que tothom li recolzi mes.



En contra del sentit massa pessimista del manifest, el Govern de Catalunya després d’un Consell  d’una setmana en que van solucionar els assumptes fruit de l’actuació a Proveïments de grups incontrolats que prenen queviures,  Companys fa unes grans declaracions serenes i optimistes. Es crea el Cos Únic de Seguretat i es va a un arranjament del Ordre Públic a  Catalunya.

Durant la setmana, l’espectacle de milers de ciutadans fent la instrucció culmina el 28 de Febrer, dia en que la desfilada del Exercit Popular i del poble marca una data sense igual des del 19 de Juliol. 
     

No hay comentarios:

Publicar un comentario