Colores

[NOTA RELATIVA A LOS COLORES QUE SE UTILIZAN: CON OBJETO DE FACILITAR LA LECTURA DEL BLOG HEMOS INCLUIDO UNOS COMENTARIOS O ACLARACIONES, ENTRE CORCHETES, EN LETRA CURSIVA Y EN COLOR "AGUA".
TAMBIÉN, PARA DISTINGUIR MÁS CLARAMENTE LOS TEMAS REFERENTES A TODO EL PAÍS DE LOS RELATIVOS MÁS INMEDIATAMENTE A CATALUÑA, HEMOS REDACTADO LOS PRIMEROS EN COLOR "BLANCO" Y LOS SEGUNDOS EN COLOR "NARANJA".]

viernes, 27 de enero de 2017

I de 1935 a VII de 1936


Memorias y recuerdos de juventud. Enero de 1935 a Julio de 1936

Pere Arola Durán.

Lamentablemente no disponemos de los apuntes de Pere Arola sobre ese período tan particular.

Continuaremos  sus  memorias a partir del 11 de Agosto de 1936. Y cuando encontremos una solución para ese periodo la aplicaremos.

Por de pronto aportamos unos párrafos de la INTRODUCCIÓ al informe sobre "La Guerra Civil en Cataluña" del apartado "Temes d’Història Contemporànea" del magnífico BLOG denominado "BuxaWeb", que os puede guiar para entender mejor determinados contenidos de las memorias de Pere Arola:
[Durant la guerra civil espanyola (juliol 1936-abril 1939), Catalunya, amb el govern autònom de la Generalitat al capdavant, va romandre fidel a la República.

El 19 de juliol de 1936 va tenir lloc l'aixecament militar a Barcelona, com s'havia fet, amb sort diversa, en molts altres indrets de l'Estat el dia anterior. També com en d'altres llocs, la sublevació va fracassar. El fracàs del cop militar a Catalunya fou degut a la resistència tant de les forces oficials de la Generalitat, com de les milícies populars.

Foren aquestes darreres, controlades per la CNT-FAI, les que van organitzar la resistència, creant (21 juliol 1936) el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya. Durant uns mesos, el poder real de Catalunya estava en mans d'aquest Comitè, l'acció del qual va desbordar les institucions republicanes.


De seguida, la CNT-FAI va iniciar un procés revolucionari de caire socialista, que va tenir la màxima expressió en les col.lectivitzacions d'empreses.

La Generalitat, tan bon punt va poder controlar la situació (setembre 1936), va regularitzar les col.lectivitzacions amb el Decret del 24 d'octubre de 1936].


Pasamos, pues, a Agosto de 1936...


No hay comentarios:

Publicar un comentario